Μαμαδίστικο τσουρέκι

Το τσουρέκι της μαμάς μου αποτελεί απαραίτητη διαδικασία κάθε Πάσχα. Εκτός από το ότι θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι θα δείτε ότι δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο. Θέλει βέβαια χρόνο αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Ιδού λοιπόν η συνταγή της γιαγιάς-Αλίκης…

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 10 αυγά (εκτός ψυγείου)
  • 200 γρ. μαγιά νωπή ή 6 κ.σ. ξερή μαγιά
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 3 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ. κοφτό αλάτι
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. αλεσμένο μαχλέπι
  • 1κ. καυτό γάλα
  • 1 3/4 βούτυρο (ζεστό)
  • 1 κ.σ. μαστίχα Χίου (αλεσμένη)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί (σε περίπου 30 λεπτά). Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα μυρωδικά (μαχλέπι, μαστίχα),το αλάτι τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο. Προσθέτουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά (ένα-ένα) και τα δουλεύουμε με το χέρι. Βάζουμε και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, όταν γίνει ένα μείγμα αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο. Και αυτό σιγά σιγά, χωρίς όμως να ζυμώνουμε έντονα, απλά να απορροφηθεί. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες.

Τέλος πλάθουμε πλεξούδες και αφήνουμε μισή ακόμα ώρα. Τα ψήνουμε στους 200 Βαθμούς για 20 λεπτά.

Advertisements

Ετικέτες: , ,

Κατηγορίες: Γλυκά, Πάσχα, ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εγγραφή

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: